Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat!

Főoldal » Középiskola » Matematika
437
Egy mértani sorozat harmadik tagja 6, ötödik tagja 54. Határozza meg az első tagot és a kvócienst, valamint az első 8 tag összegét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`q=root(n-k)(a_n/a_k)=root(5-3)(54/6)=color(red)(3)`

`a_1=a_n/q^(n-1)=54/3^(5-1)=color(red)(2/3)`

`S_8=a_1*(q^n-1)/(q-1)=2/3*(3^8-1)/(3-1)=color(red)(2.186,6)`
1