Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat!

Főoldal » Középiskola » Matematika
397
Egy számtani sorozat a₁₁ = -70 a₂₁ = -130. Határozzuk meg a sorozat differenciáját, első tagját és az első 28 tag összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`d=(a_n-a_k)/(n-k)=(-130-(-70))/(21-11)=color(red)(-6)`

`a_1=a_n-(n-1)*d=-130-(21-1)*(-6)=color(red)(-10)`

`S_28=((2a_1+(n-1)*d)*n)/2=((2*(-10)+(28-1)*(-6))*28)/2=color(red)(-2.548)`
1