Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vonat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
377
Egy vonat 1perc alatt átlag 1,25km-t tesz meg. Mennyi utat tesz meg 12,5perc alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Bocsi a késői válaszért, de azért leírom.
A sebesség (v) a megtett út (s) és az ehhez szükséges idő (t) hányadosa.
Azaz:
v=s/t ⇒ [v]=1m/s

Jelen esetben a vonat sebessége 1,25km/min, habár ezt így nem szoktuk használni. Ebben a példában éppenséggel mindegy, de sokkal egészségesebb átváltani egy egyszerű 60-nal való szorzással ⇒ 75 km/h

A számolást viszont most jobb percben elvégezni. Egyszerűen meg kell szorozni 12,5-tel a sebességünket.

t=12,5min
v=1,25km/min
s=?

s=v×t=12,5min×1,25km/h=15,625km=15.625m

Tehát a válasz: 15.625m-t tesz meg a vonat.

Módosítva: 2 éve
0