Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalékszámítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
474
Egy 50π cm kerületű kör sugarát 10cm-rel csökkentjük. Az eredeti kör és a kapott kör kerületének mennyi az aránya?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Az `50pi` cm kerületű kör sugara:

`r_1=K_1/(2pi)` = `(50pi)/(2pi)` = 25 cm

A csökkentett kör sugara tehát `25-10` = 15 cm

A kerületek aránya és a sugarak aránya egyenlő.

Az arány:

`r_1/r_2` = `25/15` = `5/3`

De ha nem hiszed, számold ki a csökkentett kör kerületét:

`K_2=2*r_2*pi` = `30pi` cm

`K_1/K_2` = `(50pi)/(30pi)` = `5/3`.
0