Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
879
Egy háromjegyű szám számjegyeinek az összege 20. Ha a számból 16-ot levonunk, az í
gy nyert különbség fele olyan háromjegyű szám, melynek számjegyei fordított sorrendben megegyeznek az
eredeti szám számjegyeivel. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A számjegyek: x, y, z.

A szám értéke 100x+10y+z.

A felírható egyenletek:

I. x+y+z = 20

II. `(100x+10y+z-16)/2=(100z+10y+x)`

100x+10y+z-16=200z+20y+2x

98x-10y-199z=16

I. x=20-(y+z)

98(20-y-z)-10y-199z=16

1960-98y-98z-10y-199z=16

108y+297z=1944

12y+33z=216

`color(green)("4y+11z=72")`

Azt tudjuk, hogy x, y és z 0 és 9 közötti természetes számok lehetnek.

Továbbá, mivel a számjegyek összege 20, így a nullát és az egyet kizárhatjuk bármelyikre (mert akkor a másik kettő összege túl nagy lenne).

Innen próbálgatás jön:

- Ha y=2, akkor

`4*2+11z=72` `to` `z=(72-8)/11` `notint NN`

- Ha y=3, akkor

`4*3+11z=72` `to` `z=(72-12)/11` `notin NN`

-Ha y=4, akkor

`4*4+11z=72` `to` `z=(72-16)/11` `notin NN`

- Ha y=5, akkor

`4*5+11z=72` `to` `z=(72-20)/11` `notin NN`

- Ha y=6, akkor

`4*6+11z=72` `to` `z=(72-24)/11` `notin NN`

- Ha y=7, akkor

`4*7+11z=72` `to` `z=(72-28)/11` = 4 `in NN`

Megnézheted a 8-at és a 9-et is, azok sem lesznek jók.

x=20-(y+z) = 20-(4+7) = 9

A keresett szám tehát a `color(red)("974")`.

Ellenőrzés:

974-16 = 958, ennek a fele 479, ami épp az eredeti szám fordított sorrendje.
1