Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
406
Eg pohárban 50cm³ 0,2 mol/dm³ koncentrációjú bárium-hidroxid-oldat van. Az oldatba két grafitelektródot helyezünk el, amelyek zsebteleppel és kis égővel vannak összekötve. Az égő világít. Cseppenként 0,1 mol/dm³ koncentrációjú kénsavat adagolunk az oldathoz. A lámpa egyre halványabban világít. Mekkora térfogatú kénsav hozzáadásakor alszik el a lámpa és miért? Mi történik ha tovább csöpögtetjük a kénsavat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A folyamat reakcióegyenlete:

`Ba(OH)_2` + `H_2SO_4` `to` `ul(BaSO_4)` + 2 `H_2O`

50 `cm^3` 0,2 mólos az oldat, az azt jelenti, hogy az oldat

1000 `cm^3`-ében van 0,2 mol `Ba(OH)_2`.

50 `cm^3` oldatban van tehát `50/1000*0.2` = 10 mmol `Ba(OH)_2`

Ez reagál ugyanennyi, azaz 10 mmol (0,01 mol) kénsavval.

A kénsavoldatunk

1000 `cm^3`-ében van 0,1 mol kénsav

Mennyiben van 0,01 mol kénsav?

V = `0.01/0.1*1000` = 100 `cm^3` kénsavoldat semlegesíti a bárium-hidroxid oldatot.

Miért halványul el az égő?

Az eredeti oldatban a bárium-hidroxid ionos formában van jelen, báriumionok és hidroxidionok. Mint töltéssel rendelkező részecskék, az elektromos áramot vezetik.
Ahogy adagolod hozzá a kénsavat, a bárium-szulfát kicsapódik szilárd sóként és a reakció végére (elvileg) nem marad más az oldatban, csak víz.

Ha tovább adagolod a kénsavoldatot, ismét világítani fog a lámpa, az ionok mennyisége az adagolással újra nő, ismét egy elektrolit oldatunk lesz.
0