Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
389
Sziasztok!
Az alábbi logaritmus példa megoldását leírna valaki lépésről lépésre?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
logaritmus
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`lg(10!)` = `lg (2*3*4*5*6*7*8*9*10)` = `lg2+lg3+lg4+lg5+lg6+lg7+lg8+lg9+lg10` =

= `lg2+lg3+2*lg2+lg5+(lg2+lg3)+lg7+3*lg2+2*lg3+(lg2+lg5)` = `8*lg2+4*lg3+lg7+2*lg5` = `8*m+4*n+k+2*lg5`

Ha ragaszkodik az egész számhoz, akkor: (mivel lg10=1)

= `6*lg2+4*lg3+lg7+2*(lg2+lg5)` = `6*m+4*n+k+2*lg10` = `6m+4n+k+2`
1