Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Esetleg tudna valaki segíteni matematikából? Köszönöm

Főoldal » Középiskola » Matematika
450
Ráadás feladatban szeretném kérni a segítségeteket, esetleg számolással együtt ha lehet. Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
- Ha egy mennyiség 200 %-kal nő, akkor a kétszeresére változik: Hamis

`x+x*200/100` = x + 2x = 3x Háromszorosára változik.

- Ha egy mennyiség 20 %-kal csökken, akkor a `3/4`-szeresére változik. Hamis.

`x-20/100*x` = 0,8x = `4/5*x` `4/5`-szörösére változik.

- Ahhoz, hogy 80-ból 70 lesz, 12,5%-os csökkenés szükséges. Igaz

80-nak a 12,5 %-a az `80*12.5/100` = 10. Ha 80 csökken 10-zel, az 70 lesz.

- A 45 a 200-nak a 22,5 %-a. Igaz

`200*22.5/100` = 45

- Ha egy mennyiség 50 %-kal csökken, majd újból 50 %-kal csökken, akkor nem marad belőle semmi. Hamis

x-0,5x = 0,5x . 0,5x-0,5*(0,5x) = 0,25x A negyede lesz (azaz a 25 %-a).

- Ha 1 zsák búza 30 %-át a legnagyobb fiú kapja, a `3/8`-ad részét a középső fiú kapja, akkor a legkisebb fiúnak kevesebb marad, mint 30 %. Hamis.

A legnagyobb kap `30/100*x` = 0,3x-et.

A középső `3/8*x` = 0,375x-et,

A kicsinek marad `(1-0.3-0,375)*x` = 0,325x, vagyis a 32,5 %-a.

- Ha egy termék ára 40 %-kal csökken, majd utána 30 %-kal csökken, akkor olcsóbb lesz, mint az eredeti ár 45 %-a. Igaz.

Csökken 40 %-kal, akkor marad 60 %-a. Ha megint csökken 30 %-kal, akkor a 70 %-a.

`x*0.6*0.7` = 0,42x , vagyis a 42 %-a lesz az eredeti árnak.

- Ha 60 cm-t 60 %-ával növeljük, akkor többet kapunk, mint 1 m. Hamis

A termék 60 %-a 0,6*60 = 36 cm. Az új hossz tehát 60 + 36 = 96 cm.

- A 100 több, mint a 110-nek a 90 %-a. Igaz

110-nek a 90 %-a az `110*0.9` = 99. A 100 az több.

- Ha egy mennyiség 20 %-kal csökken, majd 15 %-kal nő, akkor kevesebb lesz, mintha előbb nő 15%-kal, majd csökken 20 %-kal. Hamis

Ha 20 %-kal csökken, akkor marad 80 % (0,8x); ezt növeljük a 15 %-ával, akkor lesz:

`1.15*0.8x` = 0,92x (92%)

Ha 15 %-kal nő, akkor lesz 115 % (1,15x), majd ezt csökkentjük 20 %-kal (vagyis marad a 80 %-a), akkor lesz:

`1.15x*0.8` = 92x (92%)

Egyenlő lesz.

Bíró László.

1