Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni ebben a 2 feladatban?

Főoldal » Középiskola » Fizika
394
1. Feladat:
Egy vörösréz vezeték ellenállása 8Ω, a keresztmetszete 1,5mm².
Milyen hosszú ez a vezeték?
2. Feladat:
Mekkora az átmérője annak a rézvezetéknek, aminek a hossza 1000m és ellenállása 1Ω?
A vörösréz fajlagos ellenállása préz = 0,0175Ωmm²/m
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`rho_(Cu)` = 0,0175 `(Omega*mm^2)/m`

R = 8 `Omega`

A = 1,5 `mm^2`

`R=rho*l/A`

`l=(R*A)/rho` = `(8*1.5)/0.0175` `approx` `color(red)("686 m")`.

2,

l = 1000 m

R = 1 `Omega`

`rho` = 0,0175 `(Omega*mm^2)/m`

R = `rho*l/A` `to`

A = `(rho*l)/R` = `(0.0175*1000)/1` = 17,5 `mm^2`

A = `(d^2*pi)/4` `to` d = `root()((4*A)/pi)` = `root()((4*17.5)/3.14)` `approx` `color(red)("4,72 mm")`
0