Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segits kérlek

Főoldal » Középiskola » Matematika
359
Határozd meg azon f : {1,2,3,4,5} →{1,2,3,4,5 } függvények számát, amelyekre f (1)=f (2). Magyarázatot is kérnek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A feladat megoldásához először nézzük meg, hogy az f(1) és f(2) értékek hogyan függnek egymástól. Az, hogy f(1)=f(2), azt jelenti, hogy a függvény értékét mindkét bemeneti értékre ugyanarra az értékre állítjuk be.

A függvényünk minden bemeneti értékre, azaz {1, 2, 3, 4, 5}-re különböző értéket vehet fel, de az f(1) és f(2) értékek megegyeznek. Azaz függvényünk értéke lehet bármelyik szám {1, 2, 3, 4, 5} közül, de az f(1) és f(2) értékek azonosak.

A függvénytípusok számát határozzuk meg. Az f(1) és f(2) értékek megegyeznek, tehát bármelyik számot választhatjuk f(1)-nek, és ugyanazt választhatjuk f(2)-nek is. Így a függvénytípusok száma 5, mivel 5 különböző számot választhatunk f(1)-nek és ugyanazt a számot választhatjuk f(2)-nek.

Tehát összesen 5 különböző függvény létezik, amelyekre f(1)=f(2).
0