Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány mól oxigén szükséges 37 g dietiléter tökéletes elégetéséhez?

Főoldal » Középiskola » Kémia
615
Hány mól oxigén szükséges 37 g dietiléter tökéletes elégetéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Az oxigén és dietiléter reakciójához 1 mol dietiléterhez 5 mol oxigénre van szükség a tökéletes elégetéshez. Tehát 37 g dietiléter elégetéséhez 5 mól oxigén szükséges. Ahhoz, hogy pontosan kiszámítsam a mól számot, először a dietiléter mól tömegét kell meghatároznunk.

A dietiléter molekulatömege körülbelül 74,12 g/mol. Tehát a mól számát a következőképpen számíthatjuk ki:

Mól szám = tömeg (g) / moláris tömeg (g/mol)
Mól szám = 37 g / 74,12 g/mol
Mól szám ≈ 0,499 mol

Ezután a mól számot megszorozzuk az oxigén mól számával:

Oxigén mól szám = 5 * 0,499 mol ≈ 2,495 mol

Tehát 37 g dietiléter tökéletes elégetéséhez körülbelül 2,495 mól oxigén szükséges.
-3

Szia!

A dietil-éter égésének (tökéletes) egyenlete:
C₄H₁₀O + 6 O₂ → 4 CO₂ + 5 H₂O, tehát látszik, hogy 1 mol (74,14 gramm) dietil-éter tökéletes égéséhez 6 mol oxigéngáz szükséges, akkor aránypárral kiszámítható, hogy 37 gramm égéséhez: (37/74,14)× 6= 2,9943 mol oxigéngáz kell, ami körülbelül kerekítéssel 3 mol O₂-gázt takar! :)

Remélem tudtam segíteni Neked!
Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (47 éves, kémiás-matekos korrepetáló)
2