Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fémes vezető ellenállása (ELLENŐRZÉS)

Főoldal » Középiskola » Fizika
471
⇒·A feladat szövege:
Egy tekercs elkészítésénél 60 m hosszú, 0,5 mm² keresztmetszetű 1,78·10^(-8) Ω·m fajlagos ellenállású huzalt használtunk fel.

Mennyi a tekercs ellenállása?

A könyv szerint 2,17Ω

Amit én számoltam:
l=60m
A=0,5mm²
ρ=1,78·10^(-8) Ω·m ⇒ 0,0178Ωmm²/m

R =ρ/A·l ⇒ 0,0178Ω[tort]mm²/m/0,5 mm²[/tort]·60m = 2,136Ω

Nem túl nagy a különbség csak szeretném megtudni hogy elütöttek valamit vagy elszámoltam.

Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
R=ró/A · l leegyszerűsítve: 0,0178/0,5 · 60

Csak valamiért megkavarodott a törtek miatt
0

Az ellenállás számításánál egy kisebb hiba csúszott be a számításodba. Az adott fajlagos ellenállás (ρ) értéke helyes, de a keresztmetszet (A) méretét és az ellenállás (R) számítását kell helyesen elvégezni.

A keresztmetszet (A) méretét mm²-ből m²-be kell átváltani, majd az ellenállást (R) számítani:

A=0,5mm² ⇒ A=0,5×10^(-6) m²

R = ρ · l / A ⇒ R = (1,78·10^(-8) Ω·m) · (60 m) / (0,5×10^(-6) m²) ≈ 2,136 Ω

Tehát a helyes számítás alapján a tekercs ellenállása körülbelül 2,136 Ω, ami közel van a könyvben található 2,17 Ω értékhez.
0

Az okra reagálva, valószínűleg kerekítettek valamit és akkor simán kijön egy ilyen eltérés. Pl. ha 1.8-as fajlagos ellenállással számolsz 1.78 helyett, akkor máris 2.16 jön ki.
0