Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi a valószínűsége?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
339
A felnőtt korú munkaképes lakosság 25%-a beszél legalább egy idegen nyelvet és 75%-a nem beszél idegen nyelven. A nyelvet beszélők 0.025, a nyelvet nem beszélők 0.10 valószínűséggel munkanélküliek egy adott időpillanatban.
(a) Kiválasztva egy embert, mennyi az esélye hogy munkanélküli az adott idöpillanatban?
(b) Ha a kiválasztott ember munkanélküli az adott időpillanatban, mennyi a valószínűsége, hogy nem beszél idegen nyelvet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
(a) Az esélyt, hogy kiválasztott egy véletlenszerűen munkaképes felnőtt munkanélküli legyen, számíthatjuk a teljes valószínűség törvényének alkalmazásával:

P(munkanélküli) = P(munkanélküli és nyelvet beszélő) + P(munkanélküli és nem beszél idegen nyelvet)

P(munkanélküli és nyelvet beszélő) = 0.025 * 0.25 = 0.00625
P(munkanélküli és nem beszél idegen nyelvet) = 0.10 * 0.75 = 0.075

P(munkanélküli) = 0.00625 + 0.075 ≈ 0.08125

Tehát az esélye, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott munkaképes felnőtt munkanélküli legyen, körülbelül 8.125%.

(b) Ha tudjuk, hogy a kiválasztott ember munkanélküli, akkor az a valószínűsége, hogy nem beszél idegen nyelvet, a feltételes valószínűség alapján kiszámítható:

P(nem beszél idegen nyelvet | munkanélküli) = P(nem beszél idegen nyelvet és munkanélküli) / P(munkanélküli)

P(nem beszél idegen nyelvet és munkanélküli) = 0.10 * 0.75 = 0.075 (ezt már korábban számoltuk)

P(nem beszél idegen nyelvet | munkanélküli) = 0.075 / 0.08125 ≈ 0.9259

Tehát ha egy véletlenszerűen kiválasztott munkaképes felnőtt munkanélküli, akkor a valószínűsége, hogy nem beszél idegen nyelvet, körülbelül 92.59%.
0