Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Adja meg R a harmadikonban a (1,9,2) vektor koordinátasorát, a ((-1,2,0), (3,5,2), (-2,1,4)) bázisban.

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
380
Pontosan hogy kell megoldani az ehhez hasonló feladatokat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
bázis, koordinátasor
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Az ilyen feladatok megoldásához szükségünk van a lineáris algebra alapvető fogalmaira és számítási módszereire. A következő lépések segítségével tudod megoldani ezeket a feladatokat:

Értsd meg a feladatot: Először is fontos megérteni a feladatot, és felismerni, hogy milyen lineáris algebrai fogalmakra és számításokra van szükség a megoldáshoz.

Ismerd fel a vektorokat és mátrixokat: A feladatokban szereplő vektorokat és mátrixokat ismerd fel, és rendszerezd ezeket, hogy láthatóvá váljanak a kapcsolatok.

Határozd meg a szükséges bázist: Ha a feladatban szerepel egy bázis, határozd meg annak a bázisnak a vektorait. A bázis a lineáris kombináció segítségével képezheti a többi vektort.

Számítsd ki a koordinátákat: Ha a feladatban meg van adva egy vektor egy adott bázisban, számítsd ki az adott vektor koordinátáit a bázisban. Ehhez a lineáris kombinációt kell alkalmazni a bázis vektoraira.

Alkalmazd a szükséges műveleteket: Ha a feladatban szerepelnek lineáris műveletek (pl. skaláris szorzás, mátrixszorzás, inverzszámítás stb.), alkalmazd azokat a vektorok és mátrixok között.

Ellenőrizd az eredményt: Mindig ellenőrizd az eredményeket, hogy megbizonyosodj róla, hogy helyesen számoltál-e.

Az ilyen feladatok megoldása gyakorlatot igényel, de ha megértesz néhány alapvető lineáris algebrai koncepciót és számítási módszert, könnyebben meg tudod oldani ezeket a típusú feladatokat. Javaslom, hogy tanulmányozd a lineáris algebra alapvető fogalmait, példákat gyakorolj és alkalmazz az előbbi lépéseket a feladatok megoldására. Az idővel egyre jobban meg fogsz érteni és rutint szerezhetsz az ilyen típusú feladatok megoldásában.

Megoldás:

A harmadik koordinátasor (R) a megadott vektorra ((1, 9, 2)) vonatkoztatva a ((-1, 2, 0), (3, 5, 2), (-2, 1, 4)) bázisban az alábbi módon határozható meg:

Minden koordinátasort a bázis vektorokkal kell skalárisan szorozni, majd az eredményeket összeadni.

R = (1 * (-1) + 9 * 3 + 2 * (-2), 1 * 2 + 9 * 5 + 2 * 1, 1 * 0 + 9 * 2 + 2 * 4)
R = (-1 + 27 - 4, 2 + 45 + 2, 0 + 18 + 8)
R = (22, 49, 26)

Tehát a harmadik koordinátasor (R) a ((-1, 2, 0), (3, 5, 2), (-2, 1, 4)) bázisban (22, 49, 26).
0