Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgősen kellene ebben segitsèg

Főoldal » Középiskola » Matematika
414
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.) A számtani sorozatos feladványban csak egy egyszerű behelyettesítésre van szükségünk. Alkalmazandó képlet a következő: `a_n= a_1+(n-1)*d`. Megadták az `a_1=-4`-at és `d=3`-et valamint `n=30`-at. Tehát `a_30=-4+(30-1)*3=897-4=893`.
2.) Sajnos most nem tudok egy teljes értékű prezentációval élni, mert nincs ábrám.
Viszont a tengelymetszeteket könnyedén meg tudjuk határozni, mert az `f(x)=3x^2+x-4` paraboláról van szó. Ha `x=0` az `y`-tengelymetszet `y=f(0)=-4`, ha `y=0` akkor meg az `x`-tengelymetszetet az `3x^2+x-4=0` másodfokú egyenlet gyökei szolgáltatják. A megoldóképlettel a diszkrimináns `D=1^2-4*3*(-4)=49`, tehát `x_1=1` és `x_2=-4/3`.
3.) Az egyenlőtlenség alaphalmaza lehet az `RR`. Tehát `-x^2+3x lt 0` esetén `x*(-x+3) lt 0`. Egy szorzat akkor lesz negatív, ha a szorzat tényezői váltakozva negatívak illetve pozitívak. Két esetet kell megvizsgálni. Az egyikben `x lt 0` és `-x+3 gt 0`. De akkor a két részhalmaz közös része `{x| x lt 0}` részmegoldáshalmazhoz jutunk. Vizsgálni kell még a másik esetet is `x gt 0` és `-x+3 lt 0`. Itt a másik részmegoldáshalmaz `{x| x gt 3}` és a kettő egyesítése révén a megoldáshalmaz.
Ez egy nem egyszeresen összefüggő nyílt számhalmaz, amelyeket két félegyenessel szokás ábrázolni és emelyeknek a kezdőpontja `x=0` és negatív irányítással, valamint `x=3` kezdőponttal és pozitív irányítással.
4.) Sajnos a fényképed nem sikerült jól, mert ezt a feladatot nem tudtam elolvasni így értelmezni sem.
Módosítva: 3 éve
0