Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a magyarázata ebben a feladatban a "hamis/extra" megoldásnak?

Főoldal » Középiskola » Matematika
410
Adott a `(0,5)` középpontú `3` sugarú kör és az `y=1/a*x^2` alakú parabolák. Az a feladat, hogy határozzuk meg az `a` paraméter értékét úgy, hogy a parabolának csak két metszéspontja legyen a megadott körrel. A feladat megoldása tiszta teljesen a végéig, azonban két megoldást is kapok `a`-ra. Az egyik parabola a kívánt tulajdonságú, a másik viszont olyan parabola, amelynek egyetlen metszéspontja sincs a körrel, és nem tudok rájönni, hogy mi a magyarázat erre. Először átírtam a parabolát így: `ay=x^2`, ezt beírva a kör egyenletében `x^2` helyére az `ay+y^2-10y+25=9 Rightarrow y^2+(a-10)y+16=0` másodfokú egyenletet kapom. `a` értékét úgy kell megadnom, hogy az egyenletnek csak 1 megoldása legyen, hiszen a parabola szimmetrikus, így a kör ezen oordinátájú 2 pontjában fogja érinteni a kört, és azt akarjuk, hogy ilyenbeől csak egy pár legyen. Ez akkor teljesül, ha a diszkrimináns 0, azaz `D: (a-10)^2-4*16=0`. Innen `a-10=pm8` adódik, és így kapom a két megoldást `a`-ra. Ránézésre nincs hiba a számolásban, ennek ellenére `a=18` nem jó megoldás. Mi az amit nem látok/nem veszek észre?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Amikor hatványokkal számolsz, akkor figyelembe kell venni, hogy lehetnek hamis gyökök. Jelen esetben - ez azt jelenti, hogy `8^2 = (-8)^2 = 64`, mivel mindkét szám a `64` gyöke, viszont az eredeti egyenletet nem elégíti ki mindkét szám.
2


"...Mi az amit nem látok/nem veszek észre?" Az feltehető, hogy `a>0`, mert a két görbe ebben az esetben metszheti egymást a felső félsíkon. A levezetésed hibás logikát követ. Az `a=18` érték alapján vártad, hogy `y`-ra is kijön valami. De ebben az esetben `y=-4` lehet, ami azt jelentené, hogy a két görbe az alsó félsíkon metszené egymást. Érdemes az `y ge 0` kikötéssel is élni. (Algebrailag meg kellene oldani az `[x^2 = a·y, x^2 + (y - 5)^2 = 9], [x, y]` kétismeretlenes paraméteres másodfokú egyenletrendszert. Ennek általánosan négy megoldása van. De ettől most eltekintünk, meg aztán ebben az esetben a komplex számok ismeretére is szükségünk lenne.) Ha megvizsgálod a feladatot grafikusan, akkor észrevehető, hogy `a=2` paraméter esetén két helyen érinti a parabola a megadott kört, `a > 2` esetén nincs semmilyen metszépont, míg ` 0 < a < 2` esetén négy metszéspontot kapunk.
Módosítva: 3 éve
1