Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
383
Számold ki a kérdéses x oldal hossz értékét, majd a négyszög negyedik meg nem adott hosszértékét is! (Lásd a csatolt képen a demonstrációt. )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, pitagorasz-tétel
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A negyedik szög 150° mivel a négyszög belső szögeinek összege 360°

Ha ebből a szögből kiindulva húzol egy párhuzamost a 60 hosszú oldallal, akkor az 90°ra és 60°ra bontja a 150°ot. Létre jön egy egyenlő oldalú háromszög, aminek az oldalhossza 48.

A párhuzamos és az x hosszú oldal metszéspontjából húzok egy a negyedik (legyen y) oldallal párhuzamos egyenest, ez létre hoz egy derékszögű háromszöget amelynek szögei 30°, 60° és 90°, valamint egy téglalapot aminek az egyik oldala 48, a másik y.

A derékszögű háromszög hasonló ahhoz, mint ha a nagy egyenlő szárú háromszögenk behúznánk az oldalfelező merőlegesét, mivel mind3 szögük megegyezik, így az oldalhosszaik is hasonlóak lesznek. A nagy háromszög oldalai kétszer olyan hosszúak mint a kicsié, tehát megkapjuk, hogy ×=72=(48+24).

Pitagorasz tételből megkapható hogy y^2=24^2-12^2, tehát y=12 3 
0

Lehet hogy van ennél egyszerűbb mód is, de most ez jutott eszembe.
0