Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat 2.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
524
Egy a = 0,3 m sugár, kiterjedt hengeres tartományban a mágneses indukció vektorának változási sebessége 0,02 T/s. Határozza meg az indukált térerősség értékét a tartomány tengelyétől 0,2 m távolságban!

a, 4 mV/m
b. 2 mV/m
c. 5,6 mV/m
d. egyik sem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az indukált térerősség értékét a következő képlettel számolhatjuk ki:

E = -dΦ/dt

ahol Φ a mágneses fluxus, és a negatív előjel azt jelzi, hogy az indukált áram és a mágneses fluxus változásának iránya ellentétes.

A mágneses fluxus értéke a hengeres tartományban a következő:

Φ = B*A

ahol B a mágneses indukció, A pedig a keresztmetszet területe. A keresztmetszet területe a következő:

A = π*r^2

ahol r a sugár.

Ezért:

Φ = B*π*r^2

Az indukált térerősség értéke tehát:

E = -d(B*π*r^2)/dt = -π*r^2*dB/dt

A feladatban adott adatokat behelyettesítve:

E = -π*(0,3 m)^2*0,02 T/s = -0,0054 V/m

A negatív előjel azt jelzi, hogy az indukált áram és a mágneses fluxus változásának iránya ellentétes. Az eredmény tehát -5,4 mV/m, ami a legközelebb van a c) 5,6 mV/m válaszhoz. A helyes válasz tehát c.
-2