Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometrikus egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
327
A -π/3+k*2π az megegyezik a 5π/3+k*2π -vel? Mert ugye a -π/3 az -60 fok , az 5π/3 meg 300 fok. Ha mindkettő ugyan azt jelenti, akkor érettségin melyiket kell írni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenletek, érettségi, cosinus, trigonometrikus
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Így van, a kettő azonos.
Hiszen a `-pi/3 + k*2pi` -nél a `k` valamilyen egész számot jelöl `(ZZ)`.

Ha pl.: k=1
`- pi/3 + 1*2pi = -pi/3 + (6pi)/3 = (5pi)/3`

A lényeg annyi tehát, hogy a `-pi/3 + k*2pi` nem 1 db szöget jelöl, hanem végtelen sokat, ugyanis a `k` helyére bármilyen egész számot beírhatsz.

Érettségin mindegy hogy melyiket írod, mindkettőt el fogják fogadni. Viszont magadon segítesz ha a `(5pi)/3` -at írod, mert így nem kell figyelni számoláskor még a negatív előjelre is.
Módosítva: 3 éve
1