Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordináta geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
393
Sziasztok! Ebben a feladatban kéne sürgősen segítség! A feladatot lehetőleg részletesen oldjátok meg. Előre is köszönöm a válaszokat!
Adott egy háromszög három csúcsa: A(7;1) , B(–3;5) és C(1;–3). Határozd meg a következőket:
a) a c oldalhoz tartozó oldalfelező merőleges egyenletét
b) az a oldalhoz tartozó súlyvonal egyenletét
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) A c oldal az A és B pontokat összekötő szakasz, elsőként ennek kell a szakaszfelező pontját meghatározni: (7+(-3))/2=2, és
(1+5)/2=3. Tehát a felezőpont: F(2;3). 2. lépés: ki kell számítani a BA vektort: 7-(-3)=10 és 1-5=-4, tehát a BA vektor (10;-4) tovább egyszerűsítve: (5;-2). 3. lépés: az erre merőleges vektor: (2;5). A felezőpont és a merőleges vektor segítségével fel kell írni az egyenes egyenletét: v₂*x - v₁*y=v₂*x₀ - v₁*y₀ , tehát: 5*x - 2*y=10 - 6, rendezve: y=2,5*x - 2
0