Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

11 Matematika, sorozatok határértéke

Főoldal » Középiskola » Matematika
324
Képen kuldom a feladatot
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.) `lim_(n->oo) frac{-5n^3+1}{3n-4n^3+1}``=lim_(n->oo) frac{-5+1/n^3}{3/n^2-4+1/n^3}=5/4`, mert `1/n^k->0`, ahol `k in NN`.

b.) `lim_(n->oo) (sqrt(3n-1)-sqrt(4n+1))=lim_(n->oo) frac{(sqrt(3n-1)-sqrt(4n+1))*(sqrt(3n-1)+sqrt(4n+1))}{(sqrt(3n-1)+sqrt(4n+1))}=lim_(n->oo)frac{-2-n}{(sqrt(3n-1)+sqrt(4n+1))}=`
`=lim_(n->oo)frac{-2/n-1}{sqrt(3n-1)/n+sqrt(4n-1)/n}=-oo`, mert `frac{sqrt(alpha*n-1)}{n}=sqrt(alpha/n-1/n^2)->0`, ahol `alpha in {3, 4}`.
c.) `lim_(n->oo) frac{- 5·2^(n + 2)+1}{3·2^(2·n + 2) - 2^n}``=lim_(n->oo)frac{- 5·2^(2)+2^(-n)}{3·2^(n + 2) - 1}=0`, mert `frac{- 5·2^(2)+2^(-n)}{3·2^(n + 2) - 1}->frac{-20+0}{oo}->0`.
d.) `lim_(n->oo)(frac{2·(n + 2)}{2·n})^(n + 2)=lim_(n->oo) (1+2/n)^n*(1+2/n)^2=e^2*1=e^2`.
Módosítva: 3 éve
0