Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
592
Éva edzése későn ér véget, ezért édesapja el szokott menni érte autóval. Egy alkalommal az edzés hamarabb ért véget, Éva elindult haza gyalog. Negyedóra múlva találkozott az érte jövő apjával, beszállt az autóba s így a szokásos időpontnál 10 perccel előbb ért haza. Hány perccel hamarabb ért véget az edzés a szokásosnál?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Kellene az is, hogy mennyivel gyorsabb az autó, mint a gyaloglás, a nélkül nem lehet megválaszolni. Majd látod a végén:

`x` perccel korábban ért véget az edzés.
Autóval a sebesség `v_a`, gyalog `v_"gy"`. Mivel percben kell az eredmény, a sebességeknek legyen mondjuk `m/"perc"` a mértékegysége. (Ha 60 `"km"/h`-val megy az autó, akkor ez 1000 `m/"perc"`, de ez valójában mindegy, csak mellékesen írom...)
A távolság legyen `s` méter.

Autóval ennyi idő alatt szoktak hazaérni:
`t_1=s/v_a`
`s=v_a·t_1`

Most negyedóra (15 perc) alatt megtett ennyi utat:
`s_1=v_"gy"·15`
A maradék út `s-s_1`, ezt autóval tették meg ennyi idő alatt:
`t_2=(s-s_1)/v_a=(v_a·t_1-v_"gy"·15)/v_a = t_1-v_"gy"/v_a·15`

Most tehát az edzés korábbi vége után `15+t_2` perccel értek haza. Az edzés `x` perccel korábban ért most véget, vagyis a szokásos vége után `15+t_2-x` perccel. Ez 10 perccel kevesebb a szokásos `t_1`-nél:
`t_1=15+t_2-x+10`

`t_1 = 25 + (t_1-v_"gy"/v_a·15)-x`
`x = 25-v_"gy"/v_a·15`

---
Ha mondjuk `n`-szor gyorsabb az autó, mint a gyaloglás, akkor `v_"gy"/v_a=1/n`, vagyis
`x = 25-15/n`
0

Ha egy másik egyenletet is felírunk az apuka utazási idejére, akkor szerintem kijön.



Nézzük meg, mennyi idő telik el az edzés kezdetétől a hazaérés pillanatáig.

Ha az edzés általában `t_e` percig tart, az autó sebessége `v_a` és a távolság az edzőteremtől a házig `s`, akkor normál esetben ez az idő `t_e+s/v_a`.

Ha az edzés most `t` perccel korábban ért véget, akkor összesen `t_e-t` ideig tartott. Ezután következett 15 percnyi, `v_(gy)` sebességű gyaloglás. Utána pedig egy `v_a` sebességű autózás, viszont a megteendő út már nem `s`, hanem csak `s-15v_(gy)`. (A sebességeket km/percben mérjük.) Tehát az út így `t_e-t+15+(s-15v_(gy))/v_a` percig tartott.

Van tehát egy egyenletünk: `t_e+s/v_a=t_e-t+15+(s-15v_(gy))/v_a+10`

Innen az jön ki, hogy `t=25-15v_(gy)/v_a`. Ez egyezik a fenti megoldás eredményével.



Most viszont nézzük meg azt is, hogy mennyit autózik az apuka. Feltételezem, hogy mindig pontosan az edzés végére szokott odaérni, ez `s/v_a` időt vesz igénybe. Most viszont `t` perccel korábban ért véget az edzés, aztán Éva még 15 percet gyalogolt, tehát az apja `t-15` perccel kevesebb ideig autózott, mint szokott. És ezalatt az idő alatt `s-15v_(gy)` utat tett meg.

Egyenletben: `(s-15v_(gy))/v_a=s/v_a-(t-15)`

Egyszerűsítve: `t=15+15v_(gy)/v_a`



Ha a két kapott egyenletet összeadjuk, akkor az jön ki, hogy `2t=40`, vagyis `t=20` perc.
0