Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
439
Határozd meg, m e R, értékét úgy, hogy ƒ:R→R, f(x) = (x^2+mx+1) e^x függvénynek legyen szélsőérték pontja.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A feladatod valószínűleg így szólna: Határozd meg `m` értékét úgy, hogy `ƒ:RR→RR, f(x) = (x^2+mx+1)*e^x` függvénynek legyen szélsőérték pontja. Itt `RR` az értelmezési tartományt és az értékkészletet (itt a valós számok halmaza) jelölheti, valamint `e` az Euler-féle állandóra utalhat, amely a jól ismert exponenciális függvény alapja. `e=2,71828...`

A szélsőérték ott van ahol `f'(x)=0`. Tehát `f'(x)=(x^2 + x·(m + 2) + m + 1)*e^x` esetén két ilyen hely is létezhet: `x_1=-(m+1)` és `x_2=-1`. Ez pedig az `m` valós szám választásától független dolog. Nyugodtan állíthatjuk, hogy `m in RR` esetén mindig van szélsőérték.
Módosítva: 3 éve
0