Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
645
Egy számtani sorozat első 9 tagjának az összege 297, az első 6 tagjáé pedig 261. Határozza meg e sorozat első tagját és differenciálás.

Ebben kérnék segítséget. Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozat
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_1+a_1+d+a_1+2d+a_1+3d+a_1+4d+a_1+5d+a_1+6d+a_1+7d+a_1+8d=297`

`9a_1+36d=297`

`a_1+a_1+d+a_1+2d+a_1+3d+a_1+4d+a_1+5d=261`

`6_a_1+15d=261`

`{(9a_1+36d=297), (6a_1+15d=261):}`

`{(9a_1+36d=297), (9a_1+22.5d=391.5):}`

felsőből kivonom az alsót:

`13.5d=-94.5`

`color(red)(d=-7)`

`9a_1+36*(-7)=297`

`9a_1-252=297`

`9a_1=549`

`color(red)(a_1=61)`
Módosítva: 3 éve
1