Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A két függvény határértéke kellene

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
504
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Az elsőhöz egyszerűsítsük a törtet `x^4`-nel:

`lim_(x->oo) (x^3+7x^2-6)/(5x^4+2x-4)=lim_(x-->oo) (1/x+7/x^2-6/x^4)/(5+2/x^3-4/x^4)=(0+0-0)/(5+0-0)=0`

A második 0/0 alakú, használjuk a L'Hospital-szabályt:

`d/dxtan(3x)=3/cos^2(3x)`

`d/dxtan(2x)=2/cos^2(2x)`

`lim_(x->0) tan(3x)/tan(2x)=(3/cos^2(3*0))/(2/cos^2(2*0))=3/2`
0