Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
553
Kútba követ dobunk 54 km/h kezdősebességgel. Milyen mély a kút, ha a vízcsobbanást
1,5s múlva halljuk. Mekkora
a kő sebessége vízbe esés előtt 5m-rel?
A hang terjedési idejét elhanyagoljuk.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A feladatban a kút mélységét és a kő sebességét kell meghatározni. Először meg kell keresnünk a kő zuhanásának időtartamát, majd pedig az idő alatt megtett távolságot.

Először nézzük meg a kő zuhanásának idejét:
A kő sebessége vízbe esés előtt 5 m-rel megegyezik a kezdősebességgel. Tehát a kezdősebesség 54 km/h = 15 m/s.
A kő zuhanási ideje a magasság és a sebesség közötti összefüggésből kiszámítható. A képlet a következő: t = 2 * h / g, ahol t az idő, h a magasság és g a nehézségi gyorsulás (kb. 9,8 m/s²).

Tehát a kő zuhanási ideje:
t = 2 * h / g
1,5 = 2 * h / 9,8
h = 1,5 * 9,8 / 2
h = 7,35 m
Ez azt jelenti, hogy a kő 7,35 méteres magasságból zuhan a vízbe. Most nézzük meg, mekkora távolságot tesz meg az idő alatt:
Az átlagsebesség képletét használjuk, ami távolság / idő:
15 m/s = távolság / 1,5 s
távolság = 15 m/s * 1,5 s
távolság = 22,5 m

Tehát a kő 22,5 méteres távolságot tesz meg az 1,5 másodperc alatt.

A kút mélysége megegyezik azzal a távolsággal, amit a kő zuhanása alatt megtett, tehát a kút mélysége 22,5 méter.
0