Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos!

Főoldal » Középiskola » Matematika
342
Ha a farmerek 4 tehene lenne, akkor az elhatározott szénából megmaradna 2,8 t,ha viszont 7 tehene lenne, akkor nem lenne elegendő 0,8 t- val a szonáta. Hány tonna szénát eszik meg egy tehén?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Felhasználva az adott információkat, állíthatjuk fel a következő egyenleteket:

4x - 2,8 = 1x
7x - 0,8 < 1x

Ahol x a tehén átlagosan elfogyasztott széna mennyisége tonnában.

Az első egyenletben a bal oldal azt jelenti, hogy 4 tehén esetén a széna mennyiségét (4x) csökkentve 2,8 tonnával, a jobb oldal pedig azt jelöli, hogy egy tehén elfogyasztott mennyiségét (1x) kifejezzük tonnában.

A második egyenletben a bal oldal azt jelenti, hogy 7 tehén esetén a széna mennyiségét (7x) csökkentve 0,8 tonnával, a jobb oldal pedig azt jelöli, hogy egy tehén elfogyasztott mennyiségét (1x) kifejezzük tonnában.

Az első egyenlet alapján:
4x - 2,8 = x
3x = 2,8
x = 2,8 / 3
x ≈ 0,9333

Tehát egy tehén átlagosan körülbelül 0,9333 tonna szénát fogyaszt el.

Megjegyzés: A második egyenlet szerint a 7 tehén esetén a széna mennyisége nem lenne elegendő 0,8 tonnával. Ez azt sugallhatja, hogy vagy a tehén szénaigénye megnő, vagy pedig a rendelkezésre álló széna mennyisége nem lenne elegendő a 7 tehén számára.
0

Köszönöm szépen.
0