Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Súlyvonalak, magasságvonalak SÜRGŐS!! LÉGYSZI!! KÉRLEK!!!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
360
Egy DERÉKSZÖGŰ háromszög oldalainak hossza a=6cm, b=8cm, c=10cm. Mekkorák az egyes oldalakhoz tartozó súlyvonalak? sa=? sb=? sc=?
Mekkorák az egyes oldalakhoz tartozó magasságvonalak? ma=? mb=? mc=?
Előre is köszönöm a gyors segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`a=6` `cm`
`b=8` `cm`
`c=10` `cm`

Súlyvonalak:

`s_a^2=(a/2)^2+b^2`

`s_a=sqrt((6/2)^2+8^2)=color(red)(sqrt(73)≈8.54)` `color(red)(cm)`

`s_b^2=(b/2)^2+a^2`

`s_b=sqrt((8/2)^2+6^2)=color(red)(sqrt(52)≈7.21)` `color(red)(cm)`

`s_c=c/2`

`s_c=10/2=color(red)(5)` `color(red)(cm)`

Magasságvonalak:

`m_a=b`

`m_a=color(red)(8)` `color(red)(cm)`

`m_b=a`

`m_b=color(red)(6)` `color(red)(cm)`

`T=(a*m_a)/2=(b*m_b)/2=(c*m_c)/2`

`T=(6*8)/2=24` `cm^2`

`24=(10*m_c)/2`

`10*m_c=48`

`m_c=color(red)(4.8)` `color(red)(cm)`
1