Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 11. kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
374
Feldobunk egy szabályos érmét

a) 11-szer
b) 12-szer

Hány esetben lehet több fej, mint írás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyenletesen elosztott, szabályos érmét feldobva, minden egyes dobásnál két egyenlő valószínűségű esemény következhet be: fej vagy írás. Ha egy szabályos érmét 11-szer dobunk fel, akkor összesen 2^11 = 2048 lehetséges kimenetel lehetséges (minden dobásnál két választás van, tehát 2-szeres szorzás 11-szer). Ugyanez a helyzet a 12-szeri dobás esetén is, ahol összesen 2^12 = 4096 lehetséges kimenetel van.

Azokat az eseteket kell megszámolnunk, amikor több fej, mint írás fordul elő. Egy éremdobás során csak két lehetőség van: vagy fej (H), vagy írás (T). Tehát azokat az eseteket kell megszámolnunk, amelyekben a fej (H) számossága meghaladja az írás (T) számosságát.

A 11-szeri dobás esetén az esetek számát az alábbi módon számíthatjuk ki:

11 fej: 1 eset (H-H-H-H-H-H-H-H-H-H-H)
10 fej, 1 írás: 11 eset (H-H-H-H-H-H-H-H-H-H-T)
9 fej, 2 írás: 55 eset (H-H-H-H-H-H-H-H-H-T-T, H-H-H-H-H-H-H-H-H-T-H, stb.)
8 fej, 3 írás: 165 eset
7 fej, 4 írás: 330 eset
6 fej, 5 írás: 462 eset
Ez összesen 1 + 11 + 55 + 165 + 330 + 462 = 1024 eset, ahol több fej, mint írás fordul elő a 11 dobás során.

A 12-szeri dobás esetén az esetek számát az alábbi módon számíthatjuk ki:

12 fej: 1 eset (H-H-H-H-H-H-H-H-H-H-H-H)
11 fej, 1 írás: 12 eset
10 fej, 2 írás: 66 eset
9 fej, 3 írás: 220 eset
8 fej, 4 írás: 495 eset
7 fej, 5 írás: 792 eset
6 fej, 6 írás: 924 eset
Ez összesen 1 + 12 + 66 + 220 + 495 + 792 + 924 = 2510 eset, ahol több fej, mint írás fordul elő a 12 dobás során.

Tehát 11 dobásnál 1024 esetben, 12 dobásnál pedig 2510 esetben.
1