Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör koordinátája

Főoldal » Középiskola » Matematika
311
A 3330 as feladatban lenne szükségem magyarázatra

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia,

ennek a feladatnak a megoldásához a megadott egyenleteket, a kör egyenletének általános formájára kell hozni ami: `(x-x_0)^2+(y-y_0)^2=r^2` ezt a formát keressük. Ehhez a teljesnégyzetté alakítást fogjuk használni.

első esetében:
`x^2+y^2-6x+10y-2=0`

`(x-3)^2+(y+5)^2-2=0` mivel, a `(-3)^2`-nel és a `(5)^2`-nel hozzáadtunk 34-et, ezért ezt ki is vonjuk

`(x-3)^2+(y+5)^2-2-34=0`

`(x-3)^2+(y+5)^2=36`
ha megnézed ezt a formát, ez pont olyan, amit kerestünk, amiből leolvasható, hogy a sugár r=6 és a középpont K(3;-5)

Esetleg kérdésed van, nyugodtan írj!
Módosítva: 3 éve
1