Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
390
Egy 5 t tömegű teherautó motorja 1000 kg joule Gyorsulási munkát végzett 20 mp alatt miközben álló helyzetből 200 m gyorsítási út hosszon egyenletesen gyorsult hány kilométer per óra sebességgel gyorsult fel a teherautó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A gyorsulási munka (W) a következő képlettel számítható ki:

W = (1/2) * m * v^2

Ahol:
W: Gyorsulási munka
m: Tömeg
v: Végső sebesség

A feladatban megadott adatok alapján:
m = 5000 kg (5 tonna)
W = 1000 kJ (1000 kg·m^2/s^2)

A gyorsulási út hossza (s) és az idő (t) kapcsolata a következő:
s = (1/2) * a * t^2

Ahol:
s: Gyorsulási út
a: Gyorsulás
t: Idő

A feladatban megadott adatok alapján:
s = 200 m
t = 20 s

A gyorsulás (a) kiszámításához be kell helyettesíteni az adott értékeket az előző egyenletbe:
200 = (1/2) * a * (20^2)
4000 = 200 * a
a = 4000 / 200
a = 20 m/s^2

Most, hogy rendelkezünk a gyorsulás értékével, a végső sebességet (v) a következő képlettel számíthatjuk ki:
v = a * t
v = 20 m/s^2 * 20 s
v = 400 m/s

A sebesség m/s-ban lett kiszámítva, hogy átváltsuk kilométer per órára (km/h), el kell osztanunk a sebességet 3,6-tal (1 m/s = 3,6 km/h).
400 m/s / 3,6 = 111,11 km/h (kerekítve)

Tehát a teherautó 111,11 km/h sebességgel gyorsult fel az adott feltételek mellett.
0