Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rombusz hegyesszöge 50, rövidebb átlója 50 cm.

Főoldal » Középiskola » Matematika
349
Egy rombusz hegyesszöge 50 fokos és a rövidebb átlója 50 cm.
Milyen képletekkel számolom ki ilyen kevés adatból a a hosszabb átlót, a rombusz oldalát és a magasságát?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A rombuszt fel lehet osztani 4 darab derékszögű háromszögre.

Ennek a háromszögnek az egyik hegyesszöge `50°/2=25°`, ezzel a szöggel szemközti oldal pedig `50/2=25` `cm`

Ennek a háromszögnek az átfogója a rombusz oldala.

`sin25°=25/a`

`a=25/(sin25°)`

`a≈59.16` `cm`

A háromszög másik befogója pedig a hosszabb átló fele.

`tg25°=25/(e/2)`

`e=2*25/(tg25°)`

`e≈107.23` `cm`

Magasság:

`sin50°=m/(59.16)`

`m=sin50°*59.16≈45.32` `cm`
Módosítva: 3 éve
0