Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordináta geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
410
Sziasztok! Csatoltam képet de nagyon kétsegbe esett vagyok 3-szor kezdtem neki és még mindig nem sikerül. Valaki tudna segíteni? Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Első és legfontosabb mindíg őrizzük meg a pánikot majd kezdjünk el számolni :D
a.)
Egyszerűen annyit kell tenned, hogy az egyenletekből két tagú egyenletrendszereket alkotsz mind 3 kombinációra.

`ul("B csúcs koordinátái:")(x;y)=color(red)((7;13))`

`{(y-3x=-8),(2y-x=19):}=>{(y=-8+3x),(2y-x=19):}`

`2*(-8+3x)-x=19`

`-16+6x-x=19`

`5x=35`

`color(red)(x=7)`


`y=-8+3x=-8+3*7=color(red)(13)`




`ul("C csúcs koordinátái:")(x;y)=color(red)((4;4))`

`{(y+x=8),(y-3x=-8):}=>{(y=8-x),(y-3x=-7):}`

`8-x-3x=-8`

`-4x=-16`

`color(red)(x=4)`


`y=8-x=8-4=color(red)(4)`




`ul("A csúcs koordinátái:")(x;y)=color(red)((-1;9))`

`{(y+x=8),(2y-x=19):}=>{(x=8-y),(2y-y=19):}`

`2y-(8-y)=19`

`2y-8+y=19`

`3y=27`

`color(red)(y=9)`


`x=8-y=8-9=color(red)(-1)`


Innen tudsz tovább haladni, hogy kiszámolod az oldalak hosszát és a többi.

Az `AB` oldal súlyvonala egyenlő a `BC` szakasz hosszával mivel egyenlő szárú háromszöget alkot.
Módosítva: 3 éve
0