Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat segítség

Főoldal » Általános iskola » Matematika
367
Nagyon köszönöm szépen a segítséget annak aki tud ebben a feladatban segíteni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, háromszög
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az ábrán látható `ND` szakasz hosszát keressük. A csúcs és az oldalhoz tartozó magasság egy derékszögű háromszöget alkot.
Melynek ismerjük az átfogóját.

A három oldal ismeretében egy cosinusz tétellel meghatározzuk `NhatMP` szög nagyságát.

`cosNhatMP=(12^2-(2*10^2))/(-2*10^2)=>color(red)(NhatMP=73,74°)`

Majd egy egyszerű szögfüggvénnyel kiszámoljuk `ND` szakasz hosszát.

`ND=10*sin73,74°=color(red)(9,6 \ cm)`
1