Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatarzd meg a 4 el valo osztasi maradekat.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
477
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1)
A 16 osztható 4-gyel (16=4*4), ezért a 16a is.

A 28 osztható 4-gyel (28=7*4), ezért a 28b is.

A 13 4-gyel osztva 1 maradékot ad (13=3*4+1).

Tehát a teljes kifejezés 4-gyel oszva mindig 1 maradékot ad, függetlenül a és b értékétől.


------------------------------


2)
A 2002 prímtényezős felbontása: 2002=2*7*11*13

Az 1*2*3*...*203 szorzatban bőven előfordul minden prímtényező, tehát ez a tag osztható 2002-vel.

A 2003 2002-vel osztva 1 maradékot ad, tehát a teljes kifejezés maradéka is 1.
0