Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordináta geometria (kör)

Főoldal » Középiskola » Matematika
382
Sziasztok az alábbi jó pár feladatban szeretnék segítséget kérni:

1. feldat
11.-es Mozaikos tankönyv (232o./1-es feladat):
Írjuk fel azoknak a köröknek az egyenletét, amelyeknek közzépontja és sugara:

a, K(0;1), r=2
b, K(3;1), r=5
c, K(-2;4), r=0,5
d, K(-1;-5), r=√3

2. Feladat
11.-es Mozaikos tankönyv 232o./2
Írjuk fel az AB átmérőjű kör egyenletét ha:
b, A(2;3) B(-2;5)
c, A(1;-4) B(7;0)
d, A(6;-8) B(4;6)

Nekem az is elég ha valaki megoldja az elsőket és onnan tudok többit számolni, csak nem értettem meg egyáltalán hogy hogyan épül fel maga a képlet. Köszönöm előre is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az általános kör egyenlete a következő formában adható meg:

(x - h)^2 + (y - k)^2 = r^2

ahol (h, k) a kör középpontjának koordinátái, és r a kör sugara.

a) Kör a esetén: (x - 0)^2 + (y - 1)^2 = 2^2
Egyszerűsítve: x^2 + (y - 1)^2 = 4

b) Kör b esetén: (x - 3)^2 + (y - 1)^2 = 5^2
Egyszerűsítve: (x - 3)^2 + (y - 1)^2 = 25

c) Kör c esetén: (x + 2)^2 + (y - 4)^2 = 0,5^2
Egyszerűsítve: (x + 2)^2 + (y - 4)^2 = 0,25

d) Kör d esetén: (x + 1)^2 + (y + 5)^2 = (√3)^2
Egyszerűsítve: (x + 1)^2 + (y + 5)^2 = 3

Ezekkel az egyenletekkel számíthatod ki a különböző körök koordinátáit és sugarát.
0

Az AB átmérőjű kör egyenlete a következő formában adható meg:

(x - h)^2 + (y - k)^2 = r^2

ahol (h, k) a kör középpontjának koordinátái, és r a kör sugara. Az AB átmérő esetén a középpontot a két végpont átlagaként kapjuk meg.

Az általános képlet, amely alkalmas mindhárom esetre, a következő:

(x - (A_x + B_x)/2)^2 + (y - (A_y + B_y)/2)^2 = [(A_x - B_x)^2 + (A_y - B_y)^2]/4

Ahol A(x, y) és B(x, y) az AB átmérő két végpontjának koordinátái.

b) A(2, 3), B(-2, 5):
(x - (2 - 2)/2)^2 + (y - (3 + 5)/2)^2 = [(2 - (-2))^2 + (3 - 5)^2]/4
(x - 1)^2 + (y - 4)^2 = 20/4
(x - 1)^2 + (y - 4)^2 = 5

c) A(1, -4), B(7, 0):
(x - (1 + 7)/2)^2 + (y - (-4 + 0)/2)^2 = [(1 - 7)^2 + (-4 - 0)^2]/4
(x - 4)^2 + (y + 2)^2 = 40/4
(x - 4)^2 + (y + 2)^2 = 10

d) A(6, -8), B(4, 6):
(x - (6 + 4)/2)^2 + (y - (-8 + 6)/2)^2 = [(6 - 4)^2 + (-8 - 6)^2]/4
(x - 5)^2 + (y - (-1))^2 = 40/4
(x - 5)^2 + (y + 1)^2 = 10

Ezekkel az egyenletekkel számíthatod ki az AB átmérőjű körök egyenletét az adott végpontok alapján.
0