Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitseg!

Főoldal » Középiskola » Matematika
861
Egy kétlabú létra összecsukott állapotban 2 m hosszú.
A létra két lábát a három negyedelo pontjanal lanc-cal kötik össze. Milyen hosszuak ezek a lancok, ha a létra legfelso pontja teljesen szetnyitott allapotban 180 cm-re van a talajtól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Én így képzelem el a dolgot. A láncok 4 egyenlő részre osztják mind a magasságot mind a létra szárának hosszát. Tehát a legfelső lánc a magasság és az oldalak ¼ részét vesszük, és azok értékeivel végzünk el pitagoraszt. Melyben az oldal hosszúság az átfogó a magasság a befogó és a lánc hossza a másik befogó. Így tovább arányosítva haladunk tovább.

`x_1=2*sqrt((200*0,25)^2-(180*0,25)^2)=color(red)(43,59 \ cm)`

`x_2=2*sqrt((200*0,5)^2-(180*0,5)^2)=color(red)(87,18 \ cm)`

`x_3=2*sqrt((200*0,75)^2-(180*0,75)^2)=color(red)(130,77 \ cm)`

Az ábra el alatt a megoldás alatt található.!


A feladatot fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd, a választ elérhetővé teszem rendesen is. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 3 éve
0

Csatoltam képet.
0