Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szervetlen kémia számolási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
460
150 cm3 térfogatú, 0,2mol/dm3 koncentrációjú sósavat 1,34 gramm kalcium- és magnézium-karbonát keverékével reagáltatva az oldat kémhatása semleges lesz. Hány gramm kalcium-karbonátot tartalmazott a keverék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Nézzük meg más szavakkal a feladatot és azt, hogy mit tudunk kihámozni belőle?

Kalcium-karbonát tömeget kérdeznek.

Ez két komponensű por keverékben van, a másik komponens magnézium-karbonát.

Sósavval reagáltatjuk, tudunk írni reakció egyenleteket (ezt mindig fel kell írni, amikor kémiai reakció van):

A kalcium-karbonát az mészkő. Ha sósavval találkozik, akkor szén-dioxid gáz fejlődik (szén-dioxid egyik előállítási módja laborban).
CaCO₃ + 2 HCl = CaCl₂ + H₂O + CO₂

MgCO₃ + 2 HCl = MgCl₂ + H₂O + CO₂

A lényeg itt az, hogy 1 mol karbonát 2 mol sósavval reagál.

Adott az oldat térfogat (150 cm³ = 0,15 dm³) és az anyagmennyiség koncentrációja: 0,2 mol/dm³.
Ebből tudjuk a sósav összes anyagmennyiségét: n(HCl)= 0,15 dm³ * 0,2 mol/dm³ = 0,03 mol

1 mol CaCO₃ tömege: 40+12+3*16 = 100 gramm
1 mol MgCO₃ tömege: 24+12+3*16 = 84 gramm

A keverékben legyen x gramm a CaCO₃ tömege (ezt kérdezi a feladat) és 1,34-x gramm a MgCO₃ tömege.

Ezeknek az anyagmennyisége: x/100 mol és (1,34-x)/84 mol.

A reakció egyenletek alapján ha 1 mol (100 g) CaCO₃ 2 mol HCl-val reagál, akkor
x/100 mol CaCO₃ kétszer ennyivel, 2*x/100 mol HCl-val reagál.

Ugyanígy a magnézium-karbonát:
Ha 1 mol (84 g) MgCO₃ 2 mol HCl-val reagál, akkor
(1,34-x)/84 mol MgCO₃ kétszer ennyivel, 2*(1,34-x)/84 mol HCl-val reagál.

A kettő összege a sósav összes anyagmennyisége, ami megvan: 0,03 mol. Az x pedig a keresett kalcium-karbonát tömeg.

Innentől egyenlet megoldás:

2*x/100 + 2*(1,34-x)/84 = 0,03 [szorzunk 100-zal és 84-gyel]

84*2*x + 100*2*(1,34-x) = 0,03*100*84

168*x + 268 - 200*x = 252

-32*x = -16 (nem ijedünk meg a negatív számoktól, mert mínusz per mínusz az plusz)

x=(-16) / (-32)

x= 0,5, tehát 0,5 gramm kalcium-karbonátot tartalmazott a keverék.



0