Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
345
Mennyi a pH-ja annak az oldatnak, amelyet úgy kapunk, hogy 1 dm3 vízben feloldunk 0,44g szén-dioxidot? A szénsav első hidrogénjének disszociációfoka 0,1%, a disszociáció második lépése elhanyagolható.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A feladatban arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyi a pH-ja annak az oldatnak, amelyet 0,44 g szén-dioxid feloldásával kapunk. Először számoljuk ki, hogy mekkora mennyiségű szén-dioxid van jelen az oldatban.

A szén-dioxid mól tömegét először kiszámoljuk. A szén mól tömege 12,01 g/mol, az oxigén mól tömege 16,00 g/mol. A szén-dioxid mól tömege tehát:

12,01 g/mol + (16,00 g/mol x 2) = 44,01 g/mol

A 0,44 g szén-dioxid mennyiségének a molokban kifejezett értéke:

0,44 g / 44,01 g/mol = 0,01 mol

A feladat szerint a szénsav első hidrogénjének disszociációfoka 0,1%. Ez azt jelenti, hogy minden 1000 szénsavmolekulából 1 hidrogénionként disszociál.

Ezért az oldatban a hidrogénion koncentrációja:

0,1% disszociáció = 0,1 / 100 x 0,01 mol = 0,00001 mol

Az oldat pH-ja a hidrogénion koncentrációjának logaritmikus skálán történő kifejezése:

pH = -log[H+]

A hidrogénion koncentráció becsült értéke 0,00001 mol. Tehát:

pH = -log(0,00001) = 5

Tehát az oldat pH-ja 5 lesz.
0