Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Atomszám számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
330
A földkéreg 49,5 tömeg% oxigént és 25,7% szilíciumot tartalmaz. Hányszor nagyobb az oxigénatomok száma, mint a szilíciumatomoké?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A kérdés alapján a földkéregben az oxigénatomok száma hányadosa a szilíciumatomok számához képestre vagyunk kíváncsiak. Ehhez először meg kell határoznunk az oxigénatomok és a szilíciumatomok arányát tömegszázalékban, majd pedig meghatározzuk a számuk közötti hányadost.

A földkéreg összetételének adatokat megadva, az oxigén tömegszázalékának 49,5% és a szilícium tömegszázalékának 25,7%:

Oxigénatomok aránya = 49,5%
Szilíciumatomok aránya = 25,7%

Most kiszámítjuk az arányt:

Oxigénatomok aránya / Szilíciumatomok aránya = 49,5% / 25,7%

Először át kell alakítani a százalékos értékeket törtértékekbe, azaz a 49,5%-ot 0,495-re, és a 25,7%-ot 0,257-re:

0,495 / 0,257 ≈ 1,925

Tehát az oxigénatomok száma körülbelül 1,925-szer nagyobb, mint a szilíciumatomok száma a földkéregben.
0