Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogat% számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
361
68 g tömegű hidrogénből és szén-monoxidból álló gázelegy tökéletes elégetéséhez 98 dm3 standardállapotú oxigén szükséges. Hány térfogat% szén-monoxidot tartalmaz a gázelegy?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ahhoz, hogy meghatározzuk a gázelegy térfogatszázalékos összetételét a szén-monoxid szempontjából, először kiszámítjuk a szén-monoxid térfogatát az adott reakcióban. Ezután összeadjuk a hidrogén és a szén-monoxid térfogatát, és kiszámítjuk a szén-monoxid arányát.

A feladatban azt állítják, hogy a gázelegy tömege 68 g. A feladat nem ad információt arról, hogy a hidrogén és a szén-monoxid aránya milyen, ezért feltételezzük, hogy a két komponens tömege azonos, azaz mindkettőre 34 g jut.

A hidrogén és a szén-monoxid moláris tömege:

- Hidrogén (H2): 2 * 1,00784 g/mol = 2,01568 g/mol
- Szén-monoxid (CO): 12,0107 g/mol + 15,999 g/mol = 28,0097 g/mol

A hidrogén és a szén-monoxid moljainak száma:

- Hidrogén: m(Hidrogén) / M(Hidrogén) = 34 g / 2,01568 g/mol ≈ 16,88 mol
- Szén-monoxid: m(Szén-monoxid) / M(Szén-monoxid) = 34 g / 28,0097 g/mol ≈ 1,214 mol

Az elégetés reakcióegyenlete:

2H2 + O2 -> 2H2O
CO + 0,5O2 -> CO2

Az elégetés során az egy mól hidrogénhez két mol víz képződik, és az egy mól szén-monoxidhoz egy mol szén-dioxid képződik. Tehát az elégetés során a hidrogén 2 * 16,88 mol = 33,76 mol vízzé alakul át, a szén-monoxid pedig 1,214 mol szén-dioxiddá alakul át.

A reakcióban a hidrogén és a szén-monoxid térfogatai arányosak a moláris arányukkal. Tehát a hidrogén térfogata:

V(Hidrogén) = 98 dm³ * (16,88 mol / (16,88 mol + 1,214 mol)) ≈ 97,1 dm³

A szén-monoxid térfogata pedig:

V(Szén-monoxid) = 98 dm³ - 97,1 dm³ ≈ 0,9 dm³

A szén-monoxid térfogatszázaléka a következő:

Térfogatszázalék(Szén-monoxid) = (V(Szén-monoxid) / 98 dm³) * 100% ≈ (0,9 dm³ / 98 dm³) * 100% ≈ 0,92%

Tehát a gázelegy kb. 0,92% térfogatban tartalmaz szén-monoxidot.
-1