Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Heeelp matek házi sos!

Főoldal » Középiskola » Matematika
364
Egy derékszögű háromszög átfogója 12 cm. Az egyik hegyesszöge 30°. Mekkora az átfogóra rajzolt magasság?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`c=12`

`alpha=30°`

A másik két oldal:

`sin30°=a/12`

`a=12*sin30°=6` `cm`

`cos30°=b/12`

`b=12*cos30°=6sqrt(3)` `cm`

Terület:

`T=(a*b)/2`

`T=(6*6sqrt(3))/2=18sqrt(3)` `cm^2`

és akkor az átfogóhoz tartozó magasság:

`T=(c*m_c)/2`

`18sqrt(3)=(12*m_c)/2`

`36sqrt(3)=12*m_c`

`m_c=color(red)(3sqrt(3))` `color(red)(cm)`
0