Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika SOS!! Valószínűleg számítás .

Főoldal » Általános iskola » Matematika
323
1, Három berüt: K, P, É véletlenszerűen egymás mellé írtunk. Mennyi a valószínűsége, hogy értelmes magyar szót írtunk le?

Az ötös lottón az első 90 pozitív egész számból húznak ki ötöt.
a) Mennyi annak a valószínűsége, hogy az elsőnek kihúzott szám
- páros,
-hárommal osztható,
- kisebb mint 40?

b) Tudjuk, hogy az elsőnek kihúzott nyerőszám a 36 volt. Mennyi annak a valószínűsége, hogy ezek után a másodiknak kihúzott nyerőszám
- páros,
-hárommal osztható,
-kisebb mint 40?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
A kép, es a pék lesz az ertelmes szo, tehat kedvezo eset: 2
Az elso helyre le tudsz raknk 3 fele betut, a masodikra csak 2 felet a harmadikra pedig 1 felet. Tehat osszesen 6 fele keppen lehet lerakni a betuket egymas melle. A valoszinuseg: P=2/6=1/3=33,34 %
2.
Itt az osszes eset 90 lesz, mert az elso szam barmelyik lehet a 90 kozul.
1-90 kozott 45 paros es 45 paratlan szam van.
Tehat a kedvező eset 45.
P=45/90=1/2=50%

Osszesen 30 harommal oszthato szam van 1, es 90 kozott. Tehat a kedvezo eset 30
P=30/90=1/3=33,34%

39 kisebb szam van mint 40, igy P=39/90=43,34%

A b) feladatnal majdnem ugyanigy kell szamolni, csak masodiknak mar 89 fele szambol lehet valami (osszes eset), hisz egyet kihúztak. Valamint a kedvezo eset valtozhat, es valtozik is minden kerdesnel.
Tehat a valoszinusegek (itt mar nem osztom el oket)
- a 36 paros, azt mar kihuztak, tehat maradt 44 paros szam. Igy p=44/89
- a 36 harommal oszthato is, tehat 29 harommal oszthato szam maradt. Igy p=36/89
- a 36 kisebb mint 40, igy 38 40-nel kisebb szam maradt meg. Ezert p=38/89
Módosítva: 3 éve
0