Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 11. háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
554
Egy háromszögben az egyik oldal 30 cm, a hozzá tartozó súlyvonal 18 cm, az oldalon fekvő egyik szög 34°.
Mekkorák a háromszög szögei és oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a háromszög oldalainak hossza a, b és c, és az ezekhez tartozó szögek A, B és C.

A koszinusztétel segítségével kiszámítható az a oldal hossza:

a^2 = b^2 + c^2 - 2bc * cos(A)

A szinusz tétele alapján kiszámítható a háromszögben lévő szögek közül egyik:

sin(A) / a = sin(B) / b = sin(C) / c

Az adatok alapján a következőket tudjuk:

a = 30 cm
c = 18 cm
B = 34°

Ezek alapján kiszámíthatjuk a B oldal hosszát és az A és C szögeket:

b = sqrt(a^2 + c^2 - 2ac * cos(A))
sin(A) / a = sin(B) / b
sin(C) / c = sin(B) / b

Ezeket a képleteket használva kiszámíthatod a háromszög szögeit és oldalait.
1