Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek, nagyon szépen köszönöm

Főoldal » Középiskola » Matematika
413
1. feladat Egy egyelő szárú háromszög C csúcsánál lévő szöge 120°-os, C oldala 30 cm. Számítsuk ki az ismeretlen szögeit és az alapra illetve a szárakra húzott magasságokat.

2.feladat. Egy rombusz hegyesszöge 50°-os és a rövidebb átlója 50 cm. Számítsuk ki a hosszabb átlót a rombusz oldalát és magasságát.

3. feladat Egy szabályos kilencszögi köré írt körének 10 cm.Mekkora a sokszög oldala és a beleírt kör sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
gamma=120
alfa=béta=30
alfa+béta+gamma=180

c=30cm
sin30=x/30
x=15cm (ezek az oldalak)

sin30=ma/15
ma=7,5cm (alaphoz tartozó magasság)

tg15=(15/2)/mao
mao=27,99cm (oldalakhoz tartozó magasság)

2.
gamma=50
c=50cm
derékszögű háromszöget belőle
sin25=25/x
x=59,16cm (rombusz oldalai)

tg25=25/ma
ma=53,61cm
2*ma=107,23cm (rombusz hosszúátlója)

3.
(n-2)*180
(9-2)*180=1260

R=a/2sin(180/n)
10=a/2sin(180/9)
a=6,84cm (9szög oldalai)

a belső szögek összegével kiszámolhatod r=2T/k képlettel a belső kör sugarát T=(3szögek területe)*2*9 k=9*6,84
0