Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Modern fizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
605
Egy fotokatódból kilépő elektronok maximális sebessége 422000 m/s. Mekkora a megvilágító fény hullámhossza nm-ben, ha a kilépési munka 3,3 eV?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az elektronok max mozgási energiája:
`E=1/2·m_e·c^2`
Ennél a fotonok energiája pont a kilépési munkával volt több:
`E_f = E + W_"ki"`
A kilépési munkát számold át joule-ba összeadás elótt! (`1\ eV = 1,6·10^(-19) J`)
A foton energiája a frekvenciájától (színétől) függ:
`E_f=h·ν`
... ebből kijön a `ν` frekvencia. A hullámhossz pedig ebből jön ki:
`ν=λ/c`

Át kell váltani nanométerbe: `1\ nm=10^(-9)\ m`
0