Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia pH

Főoldal » Középiskola » Kémia
335
Sziasztok! Van egy feladat, amire sehogy nem jövök rá. Valaki tudna segíteni légyszi? :) Holnap doga lesz belőle:(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia,

Kettő dolgot érdemes ehhez tisztázni. Az első az oxónium-ion, ez az az ion, víz molekula és egy hidrogén-ion "reakciójában" jön létre. Maga a reakció:
`H^+ + H_2O \rarr H_3O^+`
Láthatod, hogy a hidrogén és az oxónium-ionok anyagmennyisége megegyezik, annyi oxónium-ion fog "keletkezni", amennyi hidrogén-ion van.

A másik dolog pedig a pH. A pH a hidrogén-ion koncentráció negatív, tizes alapú logaritmusa. Képlettel:
`pH=-lg[H^+]`

A pH 3-as oldatra a hidrogén-ion koncentráció a képlet alapján:
`3=-lg[H^+]`
`[H^+]=10^(-3) ("mol")/(dm^3)`, és ugyanennyi az oxónium-ion koncentráció is.


A pH 4-as oldatra a hidrogén-ion koncentráció a képlet alapján:
`4=-lg[H^+]`
`[H^+]=10^(-4) ("mol")/(dm^3)`, és ugyanennyi az oxónium-ion koncentráció is.

A kapott koncentrációkból láthatod, hogy a pH=3-as oldatban nagyobb a koncentráció. Azt meg már innen meg tudod mondani, hogy mennyivel.

Esetleg kérdésed van, nyugodtan írj!
1