Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 11. osztály-a háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
331
Egy háromszög oldalainak hossza a = 6 cm, b = 8 cm és c = 12 cm. Határozza meg a háromszög szögeit, a háromszög területét és a C oldalhoz tartozó súlyvonalak hosszát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
3
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a oldallal szemben lévő szög: `cosalpha=(a^2-(b^2+c^2))/(-2*b*c)=(6^2-(8^2+12^2))/(-2*8*12)=>color(red)(alpha=26,38°)`

b oldallal szemben lévő szög: `cosbeta=(b^2-(a^2+c^2))/(-2*a*c)=(8^2-(6^2+12^2))/(-2*6*12)=>color(red)(beta=36,34°)`

c oldallal szemben lévő szög: `gamma=180°-alpha-beta=180°-26,38°-36,34°=color(red)(117,28°)`

Terület: `T=(a*b*singamma)/2=(6*8*sin117,28°)/2=color(red)(21,33 \ cm^2)`

c oldal súlyvonala: `s_c=sqrt((c/2)^2+b^2-2*c/2*b*cosalpha)=sqrt((12/2)^2+8^2-2*12/2*8*cos26,38°)=color(red)(3,74 \ cm)`
1