Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rugó

Főoldal » Középiskola » Fizika
378
Egy rugópuskában 1000N/m rugóállandójú rugó van. Hány cm-rel kell osszenyomni, hogy a 2,5 dkg-os golyó 72 km/h sebességre gyorsuljon fel (puska vizszintes)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A rugópotenciál energia és a kinetikus energia összege állandó marad, amikor a golyó elmozdul a rugóval, tehát:

1/2 * k * x^2 = 1/2 * m * v^2

Ahol:
k: rugóállandó (1000 N/m)
x: az elmozdulás (amit keresünk)
m: tömeg (2,5 dkg = 0,025 kg)
v: sebesség (72 km/h = 20 m/s)

Az egyenletben használni kell a megfelelő mértékegységeket. A sebességet méter/másodperc-re konvertáljuk át, így:

1/2 * 1000 * x^2 = 1/2 * 0,025 * 20^2

Egyszerűsítve:

500 * x^2 = 1/2 * 0,025 * 400

500 * x^2 = 5

x^2 = 5/500

x^2 = 0,01

x = √0,01

x ≈ 0,1 m = 10 cm

Tehát a rugót körülbelül 10 cm-rel kell összenyomni ahhoz, hogy a 2,5 dkg-os golyó 72 km/h sebességre gyorsuljon fel.
0