Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki leírná a megoldásokat?

Főoldal » Középiskola » Matematika
334
1. Feladat: Az 5 - el osztható 4000 és 8000 közötti számok átlaga?
2. Feladat : 3 jegyű 4- el osztható számok átlaga?
Elég egyiknek is a megoldása
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kiszámoljuk először is hány darab 5-el osztható szám van 4000 és 8000 között. Majd egy számtani sorozattal kiszámoljuk a számok összegét ezután elosztjuk az összesent a darabszámmal így megkapva az átlagot.

Darabszám: `(8.000)/5-(4.000)/5+1=color(red)(801 \ db)`

`"Átlag"=(((2a_1+(n-1)*d)*n)/2)/n=(((2*4.000+(801-1)*5)*801)/2)/801=color(red)(6.000)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd, a választ elérhetővé teszem rendesen is. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 3 éve
1